Mi az a Gabespiration?

A Gabespiration nem (csak) egy tech-csatorna.

Rádöbbentem arra, hogy mennyire értékes a befolyás, amit azáltal érhetünk el, hogy a saját egyedi látásmódunkat felhasználva teszünk közzé különböző dolgokat.

Casey Neistat (2018)

A Gabespiration az én egyedi látásmódom.

És ez az egyedi látásmód szolgáltatja azt az alapot, amelyen esszéről-esszére, videóról-videóra építem fel a Gabespiration-t. Az építkezés hosszú lesz, hiszen az egyedi látásmódot igényes módon közzétenni még akkor is nagyon nehéz lenne, ha csak teszteket készítenék – de nem csak tesztekből lesznek videóesszék.

Természetesen lesznek tesztek, de a tartalom mennyiségét és a közzététel gyorsaságát tekintve ezek nem versenyezhetnek majd a nagyobb csatornákkal. Emiatt csak egyes nagyobb érdeklődésre számot tartó, vagy egyéb okból figyelemre méltó termékekre fogok fókuszálni.

A terméktesztek azonban csak a Gabespiration felépítéséhez szükséges Maslow-piramos alapkövei, és ezeken kívül a digitális minimalizmus / esszencializmus (ezekre egyre nagyobb hangsúlyt fogok fektetni) stílusjegyeivel dísztett:

gabespiration

Ezek segítségével feltérképezhetjük a technológia használatának filozófiáját és betekintést nyerhetünk a digitalizáció emberre gyakorolt hatására. Tesszük mindezt abból a célból, hogy a modernizáció eszközeit csatasorba állítva ismét a saját kezünkbe vegyük az irányítást, és ne valósulhasson meg Tyler Durden (Harcosok Klubja) próféciája, amely szerint: amit birtokolsz, az birtokba vesz. És így lesz…

a Gabespiration a hang a zajban.

A zajban hangnak lenni és – ahogy azt már említettem – egyedi látásmódot igényesen közzétenni nehéz. És, hogy miért nehéz? Mert minden tartalom elkészítése során figyelembe kell vennem, hogy a legértékesebb értékcikkedből, vagyis az idődből szakítasz rám és én nem engedhetem meg, hogy elpazaroljam az idődet. Éppen ezért minden videóesszét testre szabott narratív dizájnnal tálalok, amiből még a szkriptírás során kigyomlálom az összes alacsony tápanyagtartalmú részletet. A vizuális dizájn megalkotása során hasonló körültekintéssel járok el a felvételek elkészítésétől kezdve, az animálásán keresztül egészen a vágásig. Ezek miatt merem azt állítani, hogy az általam készített esszék kézműves tartalmak, és így lesz végső soron

a Gabespiration a videómanufaktúra.

És hogy nekem, személy szerint mit jelent a Gabespiration? Egy, a Youtube könyvtárában elrejtett videóesszés kötetet, amelyben

érzéseim, gondolataim megmaradnak, mint azok a rovarok, amelyek egy ókori borostánykőbe estek és mindörökre élnek rebbenő szárnyukkal, utolsó, eleven mozdulatukkal.

Kosztolányi Dezső