Előfizetéses Final Cut Pro X?

Előfizetéses Final Cut Pro X érkezhet a közeljövőben, és az e heti cikkben ennek az értesülésnek a háttértörténetét fogom tüzetesebben megvizsgálni. 

Első nekifutásra mégis azt kell hangsúlyoznom, hogy az Apple termékeinek megvásárlása mellett szóló egyik legfontosabb érv: 

a szoftveres támogatás. 

Ennek a szoftveres támogatásnak az egyik alappillére a videóvágásra kihegyezett Final Cut Pro X, így korántsem mindegy, hogy képzeli el az Apple ennek a jövőjét. Gondoljatok csak bele: ez az app igen nagy mértékben felelős azért, hogy a Youtube ennyire népszerű platformmá vált – és Casey Neistat-tól, a TheVR-on keresztül egészen a Gabespiration-ig használják kicsik, és nagyok egyaránt. 

Az előfizetéses rendszerre történő átállás pletykája abból az információmorzsából származik, amely szerint az Apple Európában bejegyeztette a fent látható védjegyet (trademark). Ez a lépés tökéletesen illeszkedik az Apple jelenlegi üzletpolitikájába, elég csak az Apple Arcade-re, vagy az Apple Music-ra gondolnotok – a cupertino-i óriásvállalat egyre több területből kíván biztos havi bevételre szert tenni a jövőben. 

A Final Cut Pro X ilyen irányú átalakításával összefüggésben négy potenciális forgatókönyv látott napvilágot. 

Az első forgatókönyv alapján megmarad az egyszeri, nagyobb összegű vásárlási lehetőség, de a jövőben érkező komolyabb (képességnövelő) frissítések csak havi-, és/vagy éves előfizetés megfizetését követően válnak elérhetővé. 

A második forgatókönyv megvalósulása esetén az új vásárlók két opció közül választhatnak majd, és eldönthetik, hogy előfizetéses rendszerben, vagy egyszeri vásárlással szerzik be az Apple vágószoftverét.

A harmadik scenárió szerint csak előfizetéses rendszerben (Software as a Service, SAAS) lehet majd hozzájutni a Final Cut Pro X-hez. 

Végül, de nem utolsó sorban minden marad a jelenlegi rendszerben, de a FCPX kiegészül egy fizetős felhőszolgáltatással, és ez előrevetíti a Final Cut iPad-re érkező verziójának megjelenését is. 

Ennek alapján az előfizetéses Final Cut Pro X korszaka szinte biztosan beköszönt, és a kérdés már csak az, hogy ez mit jelent azok számára, akik jelenleg is ezt a vágószoftvert használják?

Annyit még hozzá kell tennem, hogy a FCPX inverz módon már most is előfizetéses: megveszed a szoftvert, és néhány évente frissítheted a MacBook-odat.

Gabespiration™ Premium Content

#staytuned

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.