M1 SSD probléma – van miért aggódni?

Az M1 SSD probléma kapcsán még februárban robbant a bomba: néhány Mac szilárdtest meghajtója alig pár hónap alatt felélte a tervezett élettartamának 10%-át. Ezeknek az állításoknak az igazságtartalmát akkor még kevesen kérdőjelezték meg, de végre felszállni látszik a füst és így a címben feltett kérdésre, amely szerint van-e ok az aggodalomra, pedig röviden-tömören azt válaszolhatom, hogy: jó eséllyel nincs. Ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, és először tisztázzuk le, hogy

Mi az az SSD Swap?

Lényegében arról van szó, hogy az SSD besegít a RAM-nak, tehát az SSD-n található szabad tárhelykapacitás egy részét a rendszer arra használja, hogy oda írja és onnan olvassa ki az egyébként RAM-ban tárolandó információkat. Ez nem macOS specifikus eljárás, de az M1 esetében vélhetően a korábbiaknál is jobban kiaknázták a szoftvermérnökök az ebben rejlő lehetőséget, hiszen a szilícium alapokra épített Apple jövőjében (jelenében) egységes memóriával (unified memory) dolgoznak a gépek. Az tehát biztos, hogy az M1 szériában található SSD-k terhelése aránylag magas, így viszonylag gyorsan elérhetik az adott meghajtó TBW-korlátját (Terabytes Written), ami a tervezett élettartam mutatója.

Ez valódi problémát jelent?

Igen, és nem. Igen, mert a TBW egy valós érték, amelyet ha elér az adott meghajtó, akkor nagyobb eséllyel következhet be a meghibásodás. És nem, mert egyáltalán nem biztos, hogy rohamléptékekben zabálja fel az SSD-k élettartamát az M1 rendszere, hiszen nincs biztos gyári megoldás arra, hogy 100%-ban pontos diagnosztikai adatokat gyűjtsünk a macOS hardverelmeiről. Ettől függetlenül nem zárhatjuk ki a vádak igazságtartalmát sem, de (1) jobb esetben egy sima szoftveres frissítés, (2) rosszabb esetben csereprogrammal orvosolható a probléma. Spekulálni nem szeretnék, de a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az a legvalószínűbb, hogy azok esetében léphet fel túlzott mértékű SSD SWAP, akik a Rosetta 2 segítségével futtatnak alkalmazásokat (pl. WhatsApp, Discord) – ez pedig még inkább arra enged következtetni, hogy nem lesz újabb csereprogram.

Mit tehetnek a felhasználók?

Amennyiben tényleg aggaszt a jelenség, akkor számos megoldás közül választhatsz. Az SSD Swap mértékét csökkentheti, ha 8 helyett 16 GB RAM-mal szerelt gépet vásárolsz, de az is növelheti a biztonságot, ha nagyobb háttérárat választunk a gépbe, mert azoknak magasabb a TBW-korlátja. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy Samsung 840 Pro (256) esetében 73 TBW a plafon, de van olyan példány ami 2400 TBW-t is kibírt. Az SSD Swap egyébként kikapcsolható, de ezzel komolyan fenyegetjük a rendszer stabilitását – ergo csak saját felelősségünkre alkalmazzuk ezt a “megoldást”.

Kell-e tennie bármit a felhasználónak?

Az én véleményem szerint a rendszeres Time Machine mentésen, valamint a fontos fájlok duplikálásán (esetleg felhőben tárolása) kívül nem. Ahogy azt Twitteren közzétettem a saját M1-em is relatíve magas SSD igénybevételt mutat, de a third-party diagnosztikai szoftver által szolgáltatott számokat nem kell készpénznek venni. Amennyiben mégis igazak ezek a számok (és az Apple semmilyen szoftveres megoldást nem kínál a problémára), akkor az én M1 gépemben található SSD TBW alapján várható élettartama ~5 év. Természetesen az is előfordulhat, hogy hamarabb tönkremegy (de az is, hogy később se), viszont az mindenféleképp nagyobb biztonságot jelent a magyar vásárlóknak, hogy a 2021. január 01. után – hivatalos forrásból – megvásárolt MacBook-ok esetében 3 év jótállást kell biztosítania a gyártónak.

Személyes érintettségemből kifolyólag is oda fogok figyelni az SSD Swap jelenségre (M1 SSD probléma), az azzal összefüggő hírekre és ha kell, akkor elkészítem az update cikket is a témában, de egyelőre az én gépemet ne keressétek a használtalmán.

Gabespiration™ Premium Content

#staytuned

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.