iPhone 12 Mini teszt

iPhone 12 mini teszt a Gabespiration műhelyéből.

Jelen sorok írásakor nincs ennél életrevalóbb almás telefon. Ezzel a megállapítással talán el is lőttem egy lőszert a konklúzióra tartogatott tárból, de már a legelején le akartam azt szögezni, hogy a Mini a legüdébb színfolt az Apple idei, tavalyi, tavaly előtti és az előtti palettájáról.

 iPhone 12 mini teszt 
KijelzőtípusSuper Retina XDR (625-1200 nit)
méret5.4' 71.9 cm2
felbontás1080x2340 (476ppi)
védelemceramic shield
PlatformOSiOS
chipsetApple A14 Bionic (5mm)
MemóriaRAM4GB
háttértár64 / 128GB / 256 GB
Hátlapi kamerafelbontás12MP (széles) + 12MP (ultraszéles)
rekeszértékf/1.6 + f/2.3
fókuszdual pixel PDAF + OIS
videó4K@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps
Előlapi kamerafelbontás12MP
rekeszértékf/2.2
fókusz-
videó4K@24/30/60fps, 1080p@30/60/120fps
Hangzáshangszórósztereó
3.5mm jack-
KommunikációWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6
bluetooth5.0
GPSigen
NFCigen
rádió-
USB-
Akkumulátorkapacitás2227 mAh
üzemidő15 óra
Méretdimenziók131.5 x 64.2 x 7.4 mm
súly135g
anyaghasználatalumínium + üveg
Egyébstylus támogatás-
színekfekete, fehér, RED, zöld, kék
megjelenés2020. október 13
ár (megjelenéskor)299.990 Ft

Az életrevalóság azonban nem egyenlő a hibátlannal – sőt! Az sem biztos, hogy Neked megfelelne.

iPhone 12 Mini teszt I KÜLSŐSÉGEK

Méreteit, anyaghasználatát és formavilágát tekintve a Mini egyértelműen a 2016-os SE valódi szellemi örököse. És én pontosan ezért nem fogom arra pazarolni a drága időtőket, hogy ódákat zengjek arról a dizájnról, amit már évekkel ezelőtt mindenhol megénekeltek.

De mégis engedjétek meg, hogy ne értsek egyet azokkal, akik szerint a Mini megjelentetése egy igazán bátor, innovatív lépés az Apple részéről –
mert ez a két jelző, mármint a bátor és az innovatív idén inkább az LG-re igaz, hiszen a Wing-et senki sem kérte, tehát vélhetően zátonyra is fog futni, de mégis minden porcikájából sugárzik az átgondoltság és az útkeresésre való hajlandóság.

A Mini ezzel szemben egy sokak által várt hiánypótló egykezes, aminek a legnagyobb fícsöre – egy kis cinizmussal persze -, hogy minden zsebben elfér.

iPhone 12 Mini teszt I KIJELZŐ & ERGONÓMIA

Szóval ilyen kompakt eszközben még soha nem láttunk ennyire jó betekintési szöggel, kontraszt aránnyal, színkavalkáddal, és-a-többivel rendelkező kijelzőt. Szóval tényleg jó, de…

…ezt mindenki tudja. Nyilván fanyaloghatnék amiatt, hogy csak 60Hz a képfrissítés, viszont a később terítékre kerülő üzemidő miatt én úgy gondolom, hogy ezen a téren, legalábbis a Mini esetében, egy józan kompromisszumot ajánl a cupertinói tárgyalófél. Emiatt a kijelző kapcsán én inkább annak ergonómiai hozadékára fogok kitérni – és az ezzel összefüggő alaptézis szerint az egykezes telefonok egyik legnagyobb előnye, hogy ezeket méretarányosan kevesebbet használjuk, mint a nagyobb társaikat.

Ez pedig jó a szemünknek, a testtartásunknak, a közérzetünknek, a szociális interakcióinknak és a többi, de ettől függetlenül mégis felmerül a kérdés, hogy mi számít egykezes telefonnak? Egy témába vágó tanulmány szerint a 4.7 hüvelykes képátlót meg nem haladó telefonokat nevezhetjük egykezesnek – de ez az írás 2016-ban látott napvilágot és akkortájt még nem volt menő a széltől-szélig tartó kijelző, így önmagában ezt a gondolatot nem tudtam magamévá tenni.

Szóval a tanulmány alapjaira építkezve felállítottam a saját teóriámat, amely szerint:

az adott személy esetében akkor beszélhetünk egykezes telefonról, ha annak szélessége nem haladja meg a hüvelykujj, magassága pedig a mutatóujj hosszát.

Gabespiration teória

Amennyiben ez a teória megállja a helyét, akkor, ahogy azt ti is látjátok, az iPhone 12 Mini az én esetemben éppen határeset – és be kell vallanom, hogy annak is érzem. Az egykezes gépelés megoldható, a webböngészés mendzselhető, de a kijelző fenti sávjából elérhető gesztusfunkciókat már csak némi kényelmetlenség árán tudom előcsalogni, és ugyan ez igaz abban az esetben, ha a böngészősávra szeretnék rábökni.

Az egészen biztos, hogy nincs most ennél kompaktabb csúcskészülék, de az a néhány miliméter különbség, ami a 12 Mini és az első SE között húzódik komoly eltérést eredményezhet a két telefon mindennapos használata során. Eközben egy másik tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagyobb kijelző jobb információfeldolgozást tesz lehetővé, mivel a nagyobb terület egész egyszerűen jobb kongitív kapcsolatot biztosít a felhasználó és a megjelenített tartalom között.

Tehát, ha a kezedben elérhető legnagyobb információsűrűségre törekszel, akkor az új SE, akarom mondani, Mini egészen biztos, hogy nem neked való. Viszont, ha a kompaktságot keresed, akkor jobb eszközt most nem találhatsz, de azt is vedd figyelembe, hogy ez nem az 5-ös lájnuppal megszokott méret.

A Mini egy picit más, mint az eddigi almás eszközök, és ami nekem kifejezetten tetszik, hogy egyáltalán nem törekszik a középutas kompromisszumokra, arra úgy is ott van a sima 12 és a 12 Pro.

iPhone 12 Mini teszt I KAMERÁK

Szerencsére túl sok kompromisszumot kamera-ügyileg nem kell megkötnünk. A szenzorszigetbe integrált előlapi egység rendben van, de amondó vagyok, hogy a szelfiversenyzők ennél jobb eszközt is kaphatnak ennyi pénzért. A végeredmény mégis felülmúlta várakozásaimat és a portrémódok kreatív alkalmazásával a megszokottól eltérő formában is tálalhatjuk az alanyt.

Ugyan ez a megállapítás igaz a hátlapi duálszetupra is, ahol a tavalyihoz hasonlóan egy széles és egy ultraszéles lencse kapott helyet. A DXOMARK eredmények alapján igazi nagyágyúról beszélünk, és én nem kívánok ellentmondani a szakértők véleményének.

A Minivel készített videókat elnézve sokkal többet és sokkal jobbat nem várhatunk el és nem is kaphatunk egy mobileszköztől – ezzel viszont nem azt állítom, hogy ennél fenomenálisabb kamerát nem találhasz egy mobilban sem,
de a jó és a jobb eszközök közötti szőrszálnyi különbségek feltérképezését, hagyjuk inkább a nördökre.

A mindennapokban tetten érhető lényeg a széles dinamikatartomány, ami egyaránt jellemzi az álló és mozgóképeket – személy tapasztalatom szerint a felhasználó nagyon bolondbiztos beállítások között mozoghat, ami önmagában még nem garantálja a jó végeredményt, de a képalkotás technológiai terhének egy részét leveszi a felhasználó válláról.

iPhone 12 Mini teszt I TELJESÍMÉNY & ÜZEMIDŐ

A kameratopiknál egy picit gondolatbaejtőbb a teljesítmény és az üzemidő kérdésköre. Nektek bevallom, hogy akár még kisebb összeget is tettem volna arra, hogy a Mini-be – a kicsi akkukapacitás miatt – csak egy butított A14 kerül, de úgy néz ki ezt az összeget bebuktam volna. Az új lapkát teljes erejében megkapta a Mini, de az A14 specifikációinak ismertetésével nem foglak untatni benneteket, és nem azért, mert meg akarom cáfolni a VR-os srácukat, hanem inkább amiatt, mert tényleg nem látom értelmét.

Legyen annyi elég, hogy se most, se a Mini várható 3-5 éves életciklusának végén nem fogod elégtelennek érezni az A14 erejét. Cserébe jó eséllyel elégtelennek érezheted a Mini üzemidejét, ami 2020-ban már valóban nem számít soknak. Nem az új SE szintjén kevés, de azért eléggé kevés.

Üresjáratban nem nagyon fogyaszt és tényleg jól bírja, de onnantól fogva, hogy a kezünkbe vesszük és elkezdünk böngészni, fotózni, videózni, játszani, vagy lényegében bármit csinálni, ne adj Isten még 5G hálózathoz is csatlakozunk… szóval ezekben a szituációkban kis túlzással, a szemünk előtt pereg le az akksi élete. A relatív gyenge üzemidő viszont kéz-a-kézben jár a telefon méretével, így nem hiszem, hogy szégyenkeznie kellene annak, aki kész alkut kötni akkukapacitás terén.Szégyenkeznie inkább az Apple-nek kellene amiatt, hogy egy bizonytalan előrelépés után most újra visszatáncolt, így a 12 Pro akkukapacitása csökkent a 11 Pro-hoz képest.

iPhone 12 Mini teszt I KÖRNYEZETVÉDELEM & MINDEN EGYÉB

A minden egyéb kategóriába tartozik péládul az új MagSafe funkció, amit később lehet, hogy a jelenleginél komolyabb tartalommal is felruház majd az Apple, de egyelőre csak említés szintjén tudom számba venni. Egyéb kategóriába sorolom még azt az információt is, hogy öt színből és három tárhelyopcióból válogathatunk. Aztán itt van még az IP68-as bizonyítvány, a kijelzőt védő kerámiaötvözet, az 5G és a duálsim támogatás, viszont én mégis inkább a környezetvédelemmel összefüggő állításokra, és a doboz tartalmára fogok fókuszálni.

Azt mostanra már mindenki tudja, hogy az idén megjelent iPhone-ok dobozában a telefon mellett csak némi papírmunkát és egy USB-C / lightning kábelt találunk, vagyis nincs se fülhallgató, se töltőadapter. Én emellett azért arra is felhívom a figyelmet, hogy az Apple hivatalos oldaláról rendelt összes telefon, vagyis nem csak a 12-es széria, hanem az SE, a 11 és a 10R esetében is ugyan ez a helyzet.

A 12-esek esetében viszont legalább még el tudom fogadni, hogy a töltőadapter és a fülhallgató kihagyása nem egy burkolt áremelés, mert technológiai értelemben valóban többet kapunk a pénzünkért. Viszont azzal takarózni, hogy mindezt a környzetevédelem jegyében tesszük… na az már igazi svindlerkedés. A környezetvédelem jegyében nyugodtan kihagyhatták volna az egyéb papírokat is, az almalogós matricákkal az élen, de nem, azok még továbbra is kéretlenül ott vannak a dobozban.

Aztán itt van az a cupertínói állítás, amely szerint már több, mint két milliárd almás töltőadaptert forog közkézen, és így ki is hagyhatják ezt az apróságot a újonnan értékesített eszközök dobozából. Na már most, ebből a kétmilliárd töltőadapterből szinte egyet sem fog tudni használni az újdonsült felhasználó a telefonhoz mellékelt töltőkábellel, mert az nem USB A, hanem USB C csatlakozóval rendelkezik.

Ehhez kapcsolódó gyors keresztkérdés: neked van otthon olyan töltőadaptered, amivel tudod használni a 12-es szériához mellékelt töltőkábelt?Apropó, töltőkábel: a környezetnek valószínűleg az is jót tenne, ha strapabíró, időtálló borítást kapnának ezek a gyakori használat mellett túl gyorsan kopó tartozékok. Azt meg már tényleg csak lábjegyzetben említem meg, hogy az Európai Unió 2016 óta kéri az Apple-t, hogy a környezetvédelem zászlaja alatt legyen szíves végre a telefonok esetében is lightningról USB-C-re átállni.

iPhone 12 Mini teszt I VERDIKT

A megszokott tesztektől eltérően most nem fogok minden fontosabbnak ítélt részletre visszautalni, mert attól tartok, hogy ebben a zajban elveszne záróakkord hangja,

amelynek felvezetőjeként hangsúlyoznom kell, hogy az iPhone 12 Mini egy igazi nosztalgikus gyöngyszem, ami elsősorban azt a vásárlóközönséget célozza meg, amit az Apple, és szinte minden más gyártó az eredeti iPhone SE megjelenése óta egészen mostanáig magára hagyott – így néhányan túlhordták a régi telefonjukat, vagy egész egyszerűen alkut kötöttek és nagyobbat vásároltak.

De most végre újra kézbe vehetünk egy remek kompakt telefont, aminek az egyetlen számottevő hibáját akár előnyként is felfoghatjuk – hiszen, ha a gyenge üzemidőre, mint fícsör gondolunk, akkor ez a telefon kifejezetten ideális választás azoknak, akik tudatosan törekednek arra, hogy kevesebb digitális tartalmat fogyasszanak.

Gabespiration™ Premium Content

#staytuned

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.