M1 MacBook Air vs M1 iPad Pro 12.9

M1 MacBook Air vs M1 iPad Pro 12.9 – a Gabespiration véleménye következik.

Az Apple SpringLoaded eventjén megismerhettük az új – és általam is nagyon várt (!) – AppleTV-t, a senki által sem kért AirTag-et, a 21 colos iMac váltómodelljét, a levendula-edition iPhone-t, de

a legnagyobb dobás mégis az új iPad Pro volt.

Lényegében ez a dobás akkora volt, hogy el kellett gondolkoznom azon, hogy tényleg jó bizniszt csináltam az év elején az M1-es MacBook Air megvásárlásával?

M1 MacBook Air vs M1 iPad Pro 12.9 – az alaptézis

A MacBook vs iPad témaköre nem újkeletű, viszonylag régóta érlelődik a vita az almás vásárlóközönségben. Mivel a kérdésre, hogy

elég-e nekem egy iPad a mindennapokban?

nem kaptam választ egy YT videóból sem, így magam jártam körbe a témát. Először egy 2018-as iPad Pro-val próbálkoztam, de aztán fél év használatát követően eladtam. Nem voltam vele elégedetlen, de a MacBook szerepkörét nem tudta teljesen betölteni, mivel az iPadOS egyszerűen nem egyenértékű a MacOS-szel. Ennek a fél évnek a tapasztalatait gyúrtam egybe az iPad Air 4 videósszeéjében – hiszen a két eszköz közel egyenértékűnek tekinthető. A SpringLoaded után viszont újra hangosabbak az iPad pártolói, és sok tekintetben igazuk is van.

M1 MacBook Air vs M1 iPad Pro 12.9 – az iPad védelmében

Az új iPad Pro MacBook-kal szembeni legnagyobb előnye az érintő kijelző, ami nem mellékesen megkapta az Apple profiknak szánt monitorjából megismert Liquid Retina XDR panelt. Emellett marginális előnyként tartom számon azt, hogy az iPad Pro 12.9 az erősebb (8 GPU maggal szerelt) M1 chippel kerül forgalomba, valamint azt is, hogy az almás tablet egészen komoly hátlapi kamera arzenállal rendelkezik (+center stage funkció). Azt szintén meg kell említenem, hogy az iPad – némi felár megfizetését követően – 5G adatkapcsolattal is megvásárolható, ami az Air esetében egyáltalán nem opció.

M1 MacBook Air vs M1 iPad Pro 12.9 – a MacBook védelmében

Az Air alaphangon kétszer akkora tárhellyel vásárolható meg, mint az összehasonlítás alapját képező iPad – ráadásul valamivel olcsóbb is (jelen sorok írásakor ~30-40 eFt a különbség). Arról szintén nem feledkezhetünk el, hogy az új Air egy nagyon tisztességes billentyűzettel is rendelkezik (egy ezzel nagyjából egyenértékű klaviatúra ~140 eFt-ba kerül iPad-hez) és a két Thunderbolt 3 csatlakozót macOS kezeli – a hangsúly az utóbbin van.

iPadOS vs macOS

A MacBook vs iPad kérdés kapcsán könnyebb választ találnunk, hogy ha az eszközök helyett a rendszereket hasonlítjuk össze – és

a macOS használhatóbb, mint az iPadOS

legalábbis én eddig mindig erre a konklúzióra jutottam, amikor a MacBook iPad-re történő cseréjének kérdéskörét vizsgáltam. Az iPadOS és a macOS közötti alapvető különbségek a mai napig megvannak és vélhetően velünk is maradnak addig, amíg ez a két termékkategória (iPad, MacBook) külön létezik. Az iPadOS egyik legnagyobb hiányossága (számomra), hogy hiába kezelhetek egymás mellett két böngészőablakot, vagy akár két alkalmazást, arra már nincs lehetőségem, hogy egy új asztal megnyitásával teljesen új munkafolyamatba kezdjek. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs multiuser támogatás, tehát nem tudunk több felhasználói fiókot létrehozni az iPad-en.

Az iPad-ek asztali környezetben történő alkalmazásának további buktatói is vannak, hiszen a Thunderbolt csatlakozáson keresztül megjelenített képet nem tudjuk beállítani. Ennek köszönhetően a 16:9-es monitorokon is megmarad az iPad natív 4:3 képaránya, ráadásul az iPad képét csak tükrözni tudom, kiterjeszteni nem.

M1 iPad Pro 12.9 – erős, de mégis minek?

Brutálisan erős az új iPad, de… mégis minek? A kérdés megválaszolásának érdekében vegyük példaként az előző bekezdésben megismert munkaállomást. Ebben a példában ezt a munkaállomást fogom segítségül hívni az iPad Air 4 esszém elkészítése során és ez a munkafolyamat három lépésből áll:

  1. felvételek rögzítése;
  2. script megírása és narrációja;
  3. majd a vágás & effektezés.

A felvételek elkészítéséhez túl sok köze vélhetően nem lesz iPad-nek, hiszen az esetek döntő többségében külön kamerát használok. Arról azonban mégsem akarok megfeledkezni, hogy a Pro hátlapi kamera arzenálját bármikor kihasználhatom – szóval e tekintetben az iPad hasznosabb lehet a MacBook-nál. Ezt követi a második lépés, a script írás és a narráció. Előbbihez kell majd egy billentyűzet, amit külön meg kell vennem az iPad-hez, ha nem akarom átélni a kijelzőn történő gépelés borzalmas élményét. A narrációhoz viszont egészen hasznos lehet az almás tablet, hiszen a Pro stúdió minőségű mikrofont is kapott (amivel, ha elégedetlenek vagyunk, akkor még mindig csatlakoztathatunk egy külső mikrofont is). Az eddigi két kör alapján megállapítható, hogy egészen jól funkcionál(hat) az iPad.

A harmadik, és egyben utolsó körben viszont fordul a kocka, hiszen a vágás már számos kényelmetlen kérdést felvet. Az egyik például az, hogy jelen sorok írásakor a Luma Fusion az egyetlen olyan alkalmazás az iPad-re elérhető appok listájában, ami valamelyest helyettesítheti a macOS-only Final Cut-ot. A helyettesítés viszont nem lesz teljes értékű főleg akkor, ha még a FCPX-hez elérhető végtelen mennyiségű plugin-t is figyelembe vesszük. További probléma, hogy a ~13 hüvelykes kijelzőn vágni nem túl kényelmes, és ahogy azt fentebb részleteztem, az iPad képének külső kijelzőn történő megjelenítése számos kívánni valót hagy még maga után.

Konklúzió

A következő megállapítást anélkül is ki merem jelenteni, hogy egymás mellett láttam volna az M1 iPad Pro 12.9 hüvelykes verzióját és az M1 MacBook Air-t:

az iPad nem egy Mac-váltó

Legalábbis az én esetemben egészen biztos, hogy nem. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy grafikus-dizájner értelemben egy valódi igásló az iPad Pro, és elképesztő potenciál rejlik benne, a megfelelő kezek alatt pedig az ilyen irányú felhasználása során nagyon gyorsan kitermeli a vásárlásba fektetett összeget. Ezeknek a felhasználóknak azonban eddig sem volt kérdés, hogy mit válassznak: iPad-et, vagy MacBook-ot?


A másik oldalon ott vannak azok a felhasználók, akik kompaktabb MacBook(-szerű) élményt keresnek, ők pedig azt várják el, hogy az iPad minden téren képes legyen a MacBook-kal végrehajtható munkafolyamatok teljes értékű elvégzésére. Ezek a felhasználók pedig az iPad Mac-váltóként történő alkalmazása során a legrosszabb esetben is csak minimális kompromisszumok (kompromisszumok? ezért a pénzért?) megkötésére hajlandóak. Ennek pedig a csúcs iPad egyetlen konfigurációban sem felel meg – és ezen nem változtat sem, az M1 chip, sem a Thunderbolt 3 csatlakozó, sem a Liquid Retina XDR kijelző.

Viszont, ha macOS kerülne az M1 iPad Pro-ra…

Gabespiration™ tartalom©

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.