SIRUI VD-01 teszt – olcsó anamorfózis

A SIRUI VD-01 teszt alanya egy olyan okostelefonra csíptethető mini objektív (Anamorphic Cinema Lens), amely anamorf kialakításának köszönhetően filmszerű felvételek elkészítését teszi lehetővé.

Mi az, hogy anamorf? És mi az, hogy filmszerű?

Az objektívek anamorf kialakításának pontos részleteivel nem kívánom a nagyérdemű idejét rabolni (erről bővebben itt, és itt olvashattok), de van egy-két dolog, amit mindenféleképp tudnunk kell. Ilyen például az, hogy az anamorf jelentése: alaktorzító, ami ebben a konkrét esetben az objektív a speciális lencsekialakítására utal, amelynek köszönhetően a horizontális tengelyén összehúzza a szenzorra vetített képet. Ezt a képet utómunkában széthúzva kapjuk meg a 2.4:1 oldalarányú felvételt, ami nagyjából visszaadja a mozikban jól ismert szélesvásznas élményt. A VD-01 moziszerűsége azonban nem csak a képarányban érhető tetten, hanem a megszokottól eltérő ovális háttérelmosásban és leginkább a horizontális becsillanásokban. Ebből már sejthetjük, hogy a VD-01 alapvetően nem fotózásra, hanem

mozgóképalkotásra született.

SIRUI VD-01 teszt – váz anyaghasználata, összeszerelése, tartozékok

A gyártó fotófelszereléseket (leginkább állványokat) készít, ráadásul kifejezetten jó minőségben. Emiatt az anyaghasználatra egyetlen szavunk sem lehet, hiszen könnyű (19g) és strapabíró alumíniumból készült a lencsék váza, a rögzítőcsipesz pedig jó minőségű műanyag. Az illesztések és az összeszerelések tökéletesek, műanyagsorjával nem találkoztam. Alapvetően jó kivitelezésű, színvonalas termékről beszélünk, és ezt már az első pillantásra/tapintásra megállapíthatjuk. A VD-01 egy karabínerrel felszerelt zippzáras puhatokban érkezik, illetve tartozik még hozzá egy elő-, és hátlapi lencsevédő. Ezzel alapvetően csak egy gondom volt: nem találtam túl praktikusnak a puhatok bélelését, mert így csak szétszerelve tudtam belehelyezni a VD-01-et és ez nem támogatja a run&gun videózást. Az opcionális tartozékok sorában kell még megemlítenem az anamorf lencsével kompatibilis polár (18-WA2-CPL) és ND szűrőt (18-WA2-NDX).

SIRUI VD-01 teszt – a lencse

A VD-01 két csoportba rendezett 3 lencsetagból áll össze, amelyek a német Schott készít a Sirui számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyes lencsék nem – az amúgy okostelefon lencsékre jellemző – műanyagból, hanem a klasszikus objektívekre jellemző üvegből készültek. A gyújtótávolság 35mm, ami a 1.33-as anamorf jellemzőnek köszönhetően tökéletesen illeszkedik az okostelefonok fő(széles) lencséjére. A klasszikus obihibákkal, mint a szférikus és kromatikus abberáció nem kell számolni, bár az utóbbival bizonyos fényviszonyok között valamennyire számolni kell(ene, ha valódi mozivászonra készítenénk mozgófelvételt a VD-01-gyel).

A SIRUI VD-01 használata

Én egy iPhone 11 Pro-val próbáltam ki a VD-01-et, amivel szinte teljesen ki tudtam aknázni az objektívben rejlő lehetőségeket. A triplaszenzoros kialakítás ellenére főlencsére gond nélkül rá lehet csíptetni, de az eltérő gyújtótávolságuk miatt az ultraszéles, valamint a telelencsékkel már nem tudtam használni. Az együtt töltött cca. két hét alatt meg kellett tanulnom a pontos felhelyezés művészetét, de a második hét során ez már nem jelentett gondot. Alapvetően két hibát tudunk elkövetni: (1) nem helyesen tesszük fel a VD-01-et az okostelefonra, így beárnyékolja a szenzor egy részét, (2) nem figyelünk oda a rögzítésre, így mozogni fog a VD-01 és ezzel bizony tönkre is tehetjük a felvételeinket (de, ha vignettálni szeretnénk, akkor pont jól jöhet ez a hiba). Én két hetet tölthettem a VD-01-gyel, és a második héten (kb. nettó 10 óra használatot követően) ezt a két hibát már rutinosan elkerültem.

Azzal szintén számolnia kell a felhasználónak, hogy a horizontális összehúzás (horizontal squeeze) miatt utómunkázni kell a felvételeket, ha a natív iOS (vagy Android) kamera alkalmazást használjuk. Az utómunkát megspórolhatjuk, ha a FilmicPro-val, vagy a Sirui Smarter App-pal késztjük el a felvételeket. Én a személyes preferenciáim miatt a natív megoldás mellett tettem le a voksomat, és utólag oldottam meg az elkészült felvételek széthúzását. Ebben az esetben csak egy olyan programra van szükségünk, amelynek a segítségével a horizontális tengelyen szét tudjuk húzni az elkészített felvételeket. A VD-01 esetében az 1.33 anamorf tényező miatt ~34%-kal kell széthúzni a képet (vagyis 134%-ra növelni) az X-tengelyen, hogy megkapjuk a 2.4:1 képarányt és elsimítsuk az alaktorzítást.

SIRUI VD-01 teszt – személyes benyomás & verdikt

Azt nem lehet elvitatni, hogy a

A VD-01 segítségével előállított mozgókép egyedi és karakteres.

A magam részéről kifejezetten ajánlom azoknak, akik maguk is (rövid)filmek elkészítésén gondolkoznak, mivel ennél olcsóbban nem adhatunk anamorf karaktert a felvételeknek. Ez a karakter azonban csak moziszerű, mivel számos karakterjegy csak mérsékelten érhető tetten. Ilyen például az ovális bokeh, de ez inkább az okostelefon hibája, hiszen ezek az eszközök jelenleg csak szoftveres trükk segítségével tudják megoldani a háttérelmosást (bokeh). Ennél a pontnál viszont azt is meg kell említenem, hogy az 1.33 anamorf jellemző mellett egyébként is nehéz tetten érni az ovális bokeh-t, mivel a komoly(abb) filmes anamorf obik már inkább ~2.0 körül mozognak.

Ahogy azt az általam készített felvételeken is láthatjátok a horizontális becsillanások már nagyon is jellemzik a kis Sirui-t. Gyakorlatilag JJ Abrams-t megalázó módon újraforgathatjuk a 2009-es Star Trek-et a VD-01 segítségével. Hogy ennyi becsillanás sok, kevés vagy éppen elég, azt pedig már az ember ízlése válogatja.

A SIRUI VD-01 teszt az AdvesPhotoShop Kft.-nek köszönhetően készült el, a tesztalany nekik köszönhetően került a Gabespiration tesztpadjára.

Gabespiration™ tartalom©

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.