Mikor jelenik meg az új Apple TV?

Mikor jelenik meg az új Apple TV? Erre a kérdésre sajnos nem olyan könnyű egyértelmű választ adni, mint azt sokan szeretnék – éppen ezért a heti cikkben ezt a témát fogom górcső alá venni.

Lesz-e egyáltalán új Apple TV?

Egyelőre minden jel arra utal, hogy igen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy valami bagatell dolog miatt ne kaszálhatnák el ezt a terméket (gondoljatok csak az AirPort-ra). Azonban az Apple streaming szolgáltatásától kezdve, a tvOS 13.4 bétájában felfedezett T1125 kódnéven keresztül, egészen az Arcade előfizetéses játékszolgáltatásig rengeteg indokot tudok felsorakoztatni amellett, hogy belátható időn belül megismerhetjük a cupertinóban fejlesztett legújabb set-top boxot.

Van-e még értelme az új Apple TV-nek?

Azt is mondhatnám, hogy értelmetlen egy új ATV-t piacra dobni, hiszen ma már a legtöbb okostévé támogatja az AirPlay 2-t, és szinte minden fontosabb platformon (Fire Stick, Chromecast, Playstation 4 & 5, és Xbox, stb.) elérhető az AppleTV alkalmazás. Ezekből azonban hiányzik a letisztult, intuitív és teljesen reklámmentes User Interface (UI), illetve arról se feledkezzünk meg, hogy egy olyan streaming központról van szó, ami jelenleg az Apple ökoszisztémájának szerves részét képezi. Ennek köszönhető például, hogy egy iPhone, iPad vagy Mac kijelzőjének a tükrözése pofonegyszerűen és nagyon gördülékenyen működik egy ATV-vel felturbózott okosTV esetében.

Mikor jöhet az új ATV?

A mai napig árusított 4. generációs (HD) verzió 2015-ben, a 4K HDR képes változat pedig 2017-ben jelent meg. A teljes palettát végignézve azt láthatjuk, hogy 2-4 év telt el a különböző modellek debütálása között, így

2021-ben már éppen itt az ideje, hogy a közönség is megismerje az új ATV-t.

Mivel 2020-ban megjelent tvOS béta már tartalmazta az új variáns fejlesztői kódnevét (T1125), így nagyon meglepődnék, ha az Úr 2021. esztendejét új ATV nélkül zárnánk le.

Mire számíthatunk az új Apple TV-től?

A korrekt szoftverfejlesztői gárdának köszönhetően – jelen sorok írásakor – még egy 4. generációs ATV is elfogadható felhasználói élményt biztosít (személyes tapasztalat). Ez az állapot azonban már nem tartható fent sokáig, hiszen a modern kor egyre teljesítményéhesebb alkalmazásaival az A8 chip egyre kevésbé (ha egyáltalán) tud megbirkózni, de az A10X kapcsán is vannak fenntartásaim. A 4K tartalom térhódításának már egyre kevésbé szab gátat a sávszélesség, arról nem is beszélve, hogy az Apple műhelyében összetákolt chip-ek egészen komoly grafikus teljesítményre képesek – és ez egyre több komoly játéknak adhat zöld lámpát. Ezek miatt én arra számítok, hogy

  • az új ATV támogatni fogja a 8K-t;
  • emiatt nagyobb alaptárhelyre (legalább 128Gb-t 🤞) is szükség lesz;
  • nagyobb hangsúlyt kap a gaming (esetleg egy gamer kontrollert is kapunk?), így akár az A14 Bionic-nál is erősebb chip-et kaphat a masina;
  • és abban is reménykedek, hogy a jövőben egy picit nagyobb szabadságfokkal kezelhetjük a tvOS-t (jelenleg natív mód sincs arra, hogy megnézzem, mekkora szabad tárhely áll rendelkezésemre).

Szóval mikor jelenik meg az új Apple TV? Valószínűleg idén, de ezt már hallottunk tavaly is – tehát ezt nem szabad készpénznek venni. Ez a kérdés viszont csak azért lehet releváns, mert egyre többen gondolkoznak a régi ATV fejlesztésén, néhányan pedig azon, hogy vegyenek-e ATV-t. Én mindkét esetben türelemre inteném az érdeklődőket.

Gabespiration™ Content

#staytuned

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.