Milyen bluetooth hangszórót vegyek?

Milyen bluetooth hangszórót vegyek? – ezzel a kérdéssel akkor találtam szembe, amikor a kényelmes belvárosi életünket felszámolva vidékre költöztünk. Az új környezetben sokkal nagyobb tér áll a rendelkezésünkre és releváns igényként merült fel, hogy a ház körül is szóljon valami. Első nekifutásra egy vásárlási útmutatót (buyerguide) kerestem, de az ékes magyar nyelven semmit se találtam. Ennél nagyobb meglepetést okozott, hogy angol nyelven se nagyon áll rendelkezésre ilyesmi – legalábbis olyan nem, ami megugrotta volna a függetlenség mércéjét. A Gabespiration zászlaja alatt, most ezt az űrt – magyar nyelven – fogom betölteni, miközben arra a kérdésre keresem a választ, hogy:

Milyen bluetooth hangszórót vegyek?

A címben feltett kérdéssel összefüggésben egy dolgot le kell szögeznem: ennek a vásárlási útmutatónak az a lényege, hogy bemutassam azokat a szempontokat és feltegyem azokat a kérdéseket, amelyek segíthetnek Neked abban, hogy tudatos döntést hozz egy hordozható bluetooth hangfal vásárlása során. Az egész folyamatot a saját példámon keresztül fogom szemléltetni és ennek köszönhetően remélem érthetőbb, egyben személyesebb lesz a kiválasztás folyamata. 

Azt azonban nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy cikkben szereplő Marly hangfal csak a szemléltetést szolgálja, és az hogy én a saját preferenciám miatt jelen sorok írását megelőzően ezt választottam, téged ne befolyásoljon a vásárlás során. 

Milyen bluetooth hangszórót vegyek?

I. szempont: az ár

Van aki nem nézi az árcédulát, de az a gyanúm, hogy ezek a személyek ezeket a sorokat sem olvassák. Szóval azt javaslom, hogy döntsd el mennyit szánsz erre az eszközre. Nem kizárt, hogy a kínálat és az egyéb szempontok figyelembevétele során felül kell írnod az eredeti elképzeléseidet, de innen érdemes a startkőre állni. 

Az én esetemben a plafon 40 ezer forint volt. 

II. szempont: a méret & súly

Nagyon nem mindegy, hogy milyen méretkategóriába tervezett hordozható hangszórót szeretnél vásárolni, mivel ez a szempont alapjaiban fogja meghatározni például a hangzást, vagy az üzemidőt. A mérettel és a súllyal szembeni elvárásaidat a felhasználás jellegéhez érdemes igazítanod, vagyis 

az a kérdés, hogy milyen célból veszed meg a hangszórót? 

Kertipartikhoz? Vagy a gyerekszobába? Esetleg edzéshez, utazáshoz? Minél többet mozgatod, annál fontosabb, hogy praktikusan elférjen és ne legyen nehéz. 

Nekem első sorban arra kellett, hogy a ház körül is legyen valami hangdoboz, de időközben kiderült, hogy a lebetegedett autóhifi pótlására is megfelel. 

III. szempont: a hangzás

A hangzás mégiscsak releváns kérdésként merül fel egy hangszóró esetében. Az igazság azonban az, hogy 1-2 kivételtől eltekintve a bluetooth megoldások jelenleg csak az átlagos zenehallgató igényeit tudják kielégíteni, a vájtfülű audiofil közönség számára még nem nagyon vannak alternatívák. Ez azonban minket, átlagos zenehallgatókat ne tántorítson el a vásárlástól: és a nekünk tetsző hangzás érdekében a legjobb amit tehetünk, hogy a vásárlás előtt meghallgatjuk a kiszemelt példányokat. Amennyiben erre nincs lehetőséged, akkor az interneten keresztül leadott rendelés során még mindig élhetsz a 14 napos elállás jogával, ha valamiért mégsem felelne meg a specifikációk alapján kiválasztott példány.

Én a magam részéről bevallom, hogy áldozatul estem egy nagyon egyszerű trükknek és a Marley No Bounds XL lekenyerezett a ritmusadó ütemekbe szőtt alacsony hangfrekvenciák, vagyis a basszusnak a kiemelésével. Nyilván ez a trükk eltünteti a színpadtér közép és magas tartományának finom karakterjegyeit, és így elveszítjük az apró részleteket is, de ezzel az én agyam nem foglalkozik, mivel a basszusoktól megkapja azt a neurofiziológiai löketet, ami táncraperdít a testemet. 

És itt meg is állunk egy pillanatra, mert néhányan talán filmnézésre is használnátok a kiszemelt hordozható hangszórót. Azt nem mondhatom, hogy ne tegyétek, de arra fel kell készülnötök, hogy a márkafüggetlen technológiai jellemzők által korlátozott középmagas frekvenciák relatív gyenge jelenléte miatt a dialógusokat kevésbé fogjátok hallani, mint az akciódús elemeket. 

IV. szempont: az üzemidő

Egy hordozható eszköz esetén a legfontosabb mérőszámok egyike, az akkumulátor üzemideje. Nincs ez másképp a bluetooth hangszórók világában se, és a trend ugyan az, mint a telefonfronton: tehát minél nagyobb az eszköz, annál nagyobb az üzemidő. A nagy üzemidő a bluetooth hangszórók világában 20+ órás zenebonát jelent, de az átlag 6 – 12 óra között mozog. Az üzemidő kapcsán javaslom, hogy inkább az ismertebb márkák körében nézelődj, mivel ilyenkor kisebb az esélye a korai akksihalálnak, mint egy aliexpresszrőól rendelt noname hangszóró esetében. 

Én a magam részéről a 10 órás minimumot húztam meg, mert egy átlagos sütögetéssel egybekötött kertiparti bruttó ideje is nagyjából ennyi.

V. szempont: az adatkapcsolat

Talán senki nem fog meglepődni azon, ha azt mondom, hogy egy hordozható hangfal esetén nem mindegy, hogy milyen bluetooth adatkapcsolatról beszélünk. Vagyis a következő kérdésekre kell választ adnod: milyen környezetben és mekkora távolságból játszanál le zenét? Több eszközt is szeretnél csatlakoztatni a hangszóróhoz? Esetleg multispeaker szetupra van szükséged, vagyis több bluetooth hangfalat is párosítanál? Hívások indítására és fogadására is használnád az eszközt?

És itt újra a filmnézők kedvéért kell közbeékelnem egy gondolatot. Bluetooth-on keresztül csak nagyon kevés hangszórótól számíthatsz késés mentes adatkapcsolatra, tehát ha videót, vagy filmet nézel akkor a hang csúszni fog. Amennyiben biztosra akarsz menni és ezt a csúszást teljes mértékben fel akarod számolni, akkor vezetékes csatlakozási opciót kínáló bluetooth hangszórók közül érdemes válogatnod. 

Nekem egyébként ezen a téren nem voltak nagy elvárásaim, csak a stabilnak mondható adatkapcsolatra törekedtem, de annak egyébként egészen jó hasznát vettem – ha már kapcsolatokról van szó –, hogy a Marley powerbankként is funkcionál és a akár tölteni is tudom a telefonomat. 

VI. szempont: anyaghasználat, összeszerelés és dizájn

Ennél a pontnál ismételten az a kérdés, hogy milyen célra vásárolnád meg a hangszórót? Kültéren, vagy beltéren tervezed használni? Szükséged van arra, hogy vízálló legyen az eszköz? Odafigyelsz arra, hogy a fenntarthatóság jegyében készített öko-barát termékeket vásárolj? Fontos számodra a jó megjelenés, vagy inkább a dizájn kövesse a funkciót?

A magam részéről elmondhatom, hogy ezek a kérdések billentették végül a mérleg nyelvét a Harman/Kardon ONYX STUDIO 4 irányából a Marley No Bounds XL felé. Azt már az első pillanattól fogva tudtam, hogy olyan bluetooth hangszórót keresek, ami dizájnban a lehető legtávolabb áll a JBL formavilágától. Emiatt, és a hangminőség miatt sokáig befutónak tűnt az Onxy 4-es, de a célegyenesben nagy hajrával a Marley ért be elsőként, hiszen kisgyermek mellett a medencés udvarban nem árt, ha por, ütés és vízálló az hangdoboz. 

VII. szempont: a szoftveres támogatás

Itt az a kérdés, hogy van-e dedikált alkalmazás a bluetooth hangszóróhoz? Ez azért nagyon fontos, mert ha van, akkor szinte biztos, hogy legalább a digitális equalizer-rel eljátszhatunk, ami azt jelenti, hogy egy picit az egyedi igényeinkhez idomíthatjuk a hangzást. Ez már csak azért is hasznos lehet, mert a különböző tartalomfogyasztásokhoz – videó, podcast, zene, satöbbi – szóval ezekhez külön preszetek közül válogathatunk, vagy létrehozhatjuk a sajátunkat. Ezen a példán kívül még számos egyéb hasznos funkciót is beépíthet a gyártó az alkalmazásba, szóval mindenféleképp plusz pont, ha van app támogatás is a hangszóróhoz. 

Milyen bluetooth hangszórót vegyek?

Amennyiben jól szeretnéd elkölteni a bluetooth hangszóró vásárlására tervezett összeget, akkor nem árt utána nézned az aktuális piaci trendeknek. Ennek eredményeként nagyjából képbe kerülsz, hogy mitől mire számíthatsz, mi mennyit érhet. Sokszor találkozhatunk azzal is, hogy viszonylag jó nevű márkák régebbi modelljeihez egészen olcsón hozzáférhetünk. Noha ennek megvan az a hátránya, hogy technológiai értelemben lejárt szavatosságú terméket vásárolunk, de a bluetooth hangszórók világában még nem beszélhetünk olyan mérvű avulásról, mint az okostelefonok piacán. Magyarán mondva: ha 20 ezer forintért vásárolsz egy BT hangszórót, akkor maximum 20 ezer forintot bukhatsz.

Ennek az írásnak viszont pontosan az a célja, hogy ebből a “20 ezer forint”-ból is a lehető legkevesebbet bukd el, miközben olyan eszközt vásárolsz, amire valóban szükséged van. 

Amennyiben hasznosnak találtad a Milyen bluetooth hangszórót vegyek? c. vásárlási útmutatómat, akkor kérlek oszd meg azon ismerőseid körében, akik számára releváns lehet. 

Gabespiration™ Premium Content

#staytuned

A Patreon segítségével támogathatod a Gabespiration féle minőségi, de mégis független, magyar nyelvű tartalomgyártást.